ظرف سرامیکی، ظرفی است که از سرامیک ساخته شده است. سرامیک، مادهای است که از ترکیب خاک رس با آب و مواد افزودنی دیگر ساخته میشود. ظروف سرامیکی دارای تنوع بسیار زیادی هستند و برای مصارف مختلفی مانند پخت و پز، سرو غذا، نگهداری مواد غذایی، تزئین و… استفاده میشوند.
ظرف سرامیکی چطور ساخته می شوند؟ آیا تا به حال به نحوه ساخت، طراحی و کلا با ظروف سرامیکی فکر کرده اید؟ با ورچین کالا همراه باشید تا با دنیای شگفت انگیز ظروف سرامیکی سفر کنیم.
سرامیک چیست؟
استفاده از ظروف سرامیکی به هزاران سال پیش برمیگردد. قدیمیترین ظروف سرامیکی کشف شده در چین، مربوط به حدود 20000 سال قبل از میلاد است. این ظروف از خاک رس ساده ساخته شده بودند و دارای شکلهای سادهای بودند.
کلمه ای در واژه یونانی وجود دارد که به آن کراموس می گویند این کلمه به معنی لوله ای است که از گل پخته بدست می آید از این کلمه می توان این برداشت را داشت که این همان کلمه سرامیک است و بسیار می توانند با هم مطابقت داشته باشند.
اگر بخواهیم به صورت فنی به این موضوع نگاه کنیم سرامیک به فرآورده ای می گویند که از خاک های که در اوایل وجود زمین به طور ثابت مانده اند و هیچ عاملی مثل باد و باران و … آن ها را نمی تواند تغییر دهد مثل خاک سفید.
توضیحاتی در مورد ظرف سرامیکی
به ظرف هایی که به طور کامل از خاک رس ساخته می شوند ظرف سرامیکی می گویند. این به این معنی است که این ظرف ها طی فرآیند های شکل دادن، خشک کردن، حرارت دهی در کوره و در آخر لعاب زنی سرامیک خاک رس تولید می گردد.
یکی از بهترین ظرف ها برای طبخ غذا ظرف های سرامیکی هستند. در قرن های گذشته از ظرف های سرامیکی برای پخت و پز استفاده می کردند. ولی امروزه با وارد شدن ترکیبات فلز، مس و … از ظرف های سرامیکی کمتر استفاده می شود.
با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی به این موضوع پی برده اند که از سرامیک می توانند به عنوان یک ترکیب ایمن سازی برای بدن استفاده کنند و با این شرایط دوباره در زندگی روزمره از ظرف سرامیکی برای پخت و پز استفاده می شود.
در ظروف های جدید یک لایه سرامیک بین غذا و فلز وجود دارد که این لایه سرامیکی از چسبیدن غذا به فلز خود داری می کند. از نظر سلامتی این لایه سرامیکی نیز بهتر است.
ظرف سرامیکی سرامیک و سفال چه تفاوتی با هم دارند
از نظر برخی از افراد ظرف های سفال و سرامیک با هم یکی هستند ولی باید بدانید که این موضوع اصلا صحیح نمی باشد.
در کل سرامیک یک کلمه عمومی تر از سفال است و یک ماده معدنی غیر فلزی نیز می باشد و با حرارت دیدن حدود 600 درجه سانتی گراد تغییر شکل می دهد. گل رس نیز یک نوع سرامیک است.

ترکیبات سازنده و شکل اولیه ظروف سفالی و سرامیکی نیز با هم متفاوت هستند. سفال را می توان با استفاده از چرخ سفال گری و یا دست به حالت های مختلف درآورد که به این حالت خمیری شکل و یا پلاستیکی نیز می گویند. در صورتی که برای ساخت وتولید ظرف های سرامیکی از ترکیبات و تکنولوژی های پیشرفته و فرمول های پیچیده تری استفاده می کنند.
معمولا سرامیک به شکل دوغابی می باشد. دوغابی به این معنی است که از عسل رقیق تر و از دوغ غلیظ تر می باشد. به این خاطر است که نمی توان آن را با چرخ دستی حالت داد و به همین دلیل در قالب ها درست می شوند.
چگونگی ساخت ظرف سرامیکی
ظرف سرامیکی تشکیل شده از 2 قسمت اصلی بدنه و بخش لعاب یا بیرونی هستند.
برای ساخت بدنه ظرف سرامیکی از خاک رس و آب به مقدار مناسب قاطی می شود و از این دو گل رس سفال گری تولید می شود. باید دقت کنید که گل شما نباید زیاد نرم و یا سفت باشد. این گل باید به شکلی باشد که به خوبی حالت پذیر باشد. مخلوط کردن مناسب این مواد نیز با هم در ترک نخوردن این محصول نهایی بسیار با اهمیت است.
زمانی که شما می خواهید عملیات ورزدهی را انجام دهید باید به شکلی باشد که هیچگونه حبابی در لابه لای ذرات گل وجود نداشته باشد. شما با ادامه دادن این کار مقاومت گل را در برابر آب ایجاد می کند و باعث استحکام بیشتر آن می شود.
پخت خاک یکی از اساسی ترین مراحل ساخت بدنه می باشد. هر نوع خاک برای هر بدنه ای متفاوت است. برای اینکه بتوانید بدنه مورد نظر خود را بسازید باید چند نوع خاک را با هم مخلوط نمایید البته در نسبت های مشخص شده.
در رابطه با ظروف سرامیکی ما موضوعی با عنوان نکات مهم افزایش طول عمر ظروف سرامیکی نوشتیم که پیشنهاد می شود مطالعه کنید.
در ظرف سرامیکی ترکیب کردن خاک بسیار مهم است
در قسمت بالا اگر به این موضوع دقت کرده باشید گفته شد که برای ساخت هر بدنه از خاک های مختلفی استفاده می شود که این خاک ها تشکیل شده اند از: کائولن، کوارتز، فلدسپات، کورتزیت و در بعضی مواقع نیز از ترکیباتی مثل اکسید روی، کربنات کلسیم و تالک نیز با هم مخلوط می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند.
وقتی که خاک ها با هم مخلوط شدند آن ها را در آسیاب می ریزند و دوباره با هم قاطی می شوند و به شکل دوغاب تبدیل می شوند. بعد از اینکه دوغاب آماده شد آن را در دستگاهی به نام آزیتاتور می ریزند که در آن یک پروانه متحرک وجود دارد میریزند و از یک الک ریز عبور می کند. در قسمت بعد با استفاده از دستگاه فیلتر پرس آب زیاد موجود در آن گرفته می شود و در آخرین مرحله به مدت 1 ماه در انبار های گل نگهداری می شوند تا تخمیر انجام شود.
مزایای استفاده از ظرف سرامیکی
ظرف سرامیکی دارای مزایای زیادی نسبت به سایر ظروف هستند. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت در برابر حرارت: ظروف سرامیکی دارای مقاومت بالایی در برابر حرارت هستند و میتوان آنها را در فر، اجاق گاز و مایکروویو استفاده کرد.
- تنوع در طرح و رنگ: ظروف سرامیکی در طرحها و رنگهای متنوعی تولید میشوند و میتوانند به زیبایی محیط کمک کنند.
ما در فروشگاه ورچین کالا انواع ظروف سرامیکی و دستساز را برای فروش قرار داده ایم، اگر علاقمند هستید حتما بازدید فرماید.